Werkwijze

~ Onze werkwijze ~

Onze manier van werken!

Uil Topia is erg openlijk over haar manier van werken met haar roofvogels en uilen.

Het welzijn van de dieren staat bij ons voorop, is er een activiteit niet geschikt? Dan zullen wij hier ook niet mee door gaan.


Tegenwoordig zijn roofvogels en uilen niet speciaal meer en worden alleen maar ingezet voor de show. Veel mensen zonder enige kennis of diploma's staan met de dieren op ongeschikte locaties en staan hier alleen voor hun eigen belang.

Educatie vinden wij erg belangrijk en dat vind u ook terug in onze programma's, materialen en verhalen. 


Met uilen en roofvogels werken is een speciale maar ook tijdrovende hobby, wij noemen het meer een levenswijze want wij zijn dagelijks bezig met de verzorging en training van de dieren. Maar wij delen ook graag onze passie met andere doormiddel van de diverse activiteiten die wij organiseren.


Respect, professionaliteit, persoonlijk en rust staan bij ons hoog in het vaandel.

Niet alleen bij ons, maar ook bij onze klanten!


Daarom kunt u met een gerust hart voor onze programma's kiezen!

Wij werken ook zoveel mogelijk met

de 5 vrijheden van brambell:


1. Dieren zijn vrij van honger en dorst.

2. Dieren zijn vrij van ongemak

3. Dieren zijn vrij van pijn, verwonding en ziekte.

4. Dieren zijn vrij van angst en stress.

5. Dieren zijn vrij om normaal gedrag te vertonen.


Meer uitleg over de 5 vrijheden is te vinden onze:

Informatiepagina.

Opleidingen:

Wij vinden het erg belangrijk dat roofvogelhouders een opleiding of cursus met praktijkervaring hebben opgedaan om te kunnen werken met roofvogels en uilen in gevangenschap.


Opleidingen:

De eigenaresse - Cassandra van den Berg is in het bezit van het diploma: Dier, Gedrag en Ondernemen MBO niveau 4. Tijdens deze opleiding is het houden van dieren aan het bod gekomen. Door zich met stage's en projecten te richten op roofvogels en uilen, kent zei de vele aspecten van het houden van deze dieren in gevangenschap.


Tevens heeft ze ook haar diploma recreatiemedewerker. Omgang met publiek met name kinderen en het maken van activiteiten programma's is dus ook zeker geen moeilijk onderdeel.

Verzekering:

Bedrijfs - aansprakelijkheidsverzekering:

Uil Topia heeft een bedrijfs - aansprakelijkheids verzekering afgesloten. Wij werken met levende dieren en hoe goed dieren getraind zijn er kan altijd iets gebeuren. Er is bij ons nog nooit iets gebeurd.


Maar een verzekering geeft toch een stukje zekerheid en veiligheid tegenover de toeschouwers / klanten.


Ondanks dat wij een verzekering hebben vertellen wij voorafgaand onze activiteiten toch enkele veiligheidszaken. Wij zetten onze dieren ook pas in als wij deze 100% vertrouwen!


Positieve trainingsmethode - getrainde vogels:

Positieve trainings methode:

Wij werken met operante conditionering, de positieve trainingsmethode:

Dit houdt in dat wij positief gedrag belonen. Het dier zal het gedrag nogmaals vertonen als het plezierig is (beloning).


Negatief gedrag negeren wij. Het dier zal het gedrag niet herhalen als het niks oplevert. De dieren werken dus voor hun plezier op een positieve manier.


Op Commando:

Wij hoeven onze dieren niet te lokken met een stukje voer.

Maar wij hebben de dieren geleerd om naar ons toe te vliegen op commando (2 tikken op de handschoen).

Hierdoor kunnen wij tussendoor ook de beloning weghalen en de vogels meer bewegingsvrijheid te geven.


Vliegen zonder tuigage (schoenen en riemen):

Wij kunnen een aantal van onze dieren doormiddel van onze positieve trainingsmethode's vliegen zonder hun schoenen en riemen. Daardoor is het voor de dieren zoveel meer natuurlijker en fijner om te vliegen.


Daarbij zijn ze dan goed inzetbaar voor o.a. videoopanes en fotoshoots waarbij de vogels zoveel mogelijk lijken op hun natuurlijke omgeving.


Niet aaien - respect naar de vogels!

Aaien? Niet toegestaan:

Het aaien / aanraken van onze vogels door buitenstaanders is niet toegestaan. Dit in verband met de gezondheid en veiligheid van mens en dier. Door de vetzuren van onze hand beschadigen wij het vetlaagje op de veren van de vogels.


Het vetlaagje beschermd de vogels tegen weersomstandigheden. Als deze kapot is kunnen de dieren erg ziek worden en zelfs sterven.

Verder kunnen de dieren bijten of hun klauwen gebruiken omdat zij dit niet fijn vinden.


Wij kunnen onze dieren tot op een zekere hoogte aanraken. Dit vanwege gezondheids controles of geruststelling.

Geen broodje aap verhaal:

Fabeltjeskrant - not done:

Wij maken geen gebruik van fabeltjes en proberen alle informatie zo juist mogelijk over te brengen op ons publiek. Mocht er een verandering plaatsvinden proberen wij dat zo snel mogelijk door te voeren.


Wij blijven op de hoogte van juiste informatie door info-bladen, cursussen en contact / samenwerkingen met andere correcte roofvogelhouders.


Het je een tip of opmerking over onze informatie?

Geef dat ons door, door contact met ons op te nemen!

Voel je vrij om ons aan te schieten voor een babbeltje!

Certificaten:

Verklaring omtrent gedrag:

De eigenaresse is ook in het bezit van een verklaring van goed gedrag.

Deze is vaak belangrijk voor de opdrachten op scholen en BSO's.


Het VOG is een verklaring waarin staat dat het gedrag wordt goed gekeurd en er geen bezwaarlijke situaties hebben voorgedaan.

Zo is er ook geen crimineel strafblad aanwezig.


EHBO diploma:

Roofvogels en uilen zijn risicovolle dieren om mee te werken. Voor de zekerheid is er altijd iemand aanwezig met een EHBO diploma met gebruik van AED.


Bewijs van vakbekwaamheid:

Vanaf 1 juli 2020 is het verplicht dat een ondernemer een bewijs van vakbekwaamheid kan aantonen. Dit geld wanneer er bedrijfsmatige activiteiten worden uitgevoerd. Naast het diploma ondernemend dierverzorger heeft de eigenaresse ook haar Vakbekwaamheid diploma voor vogels gehaald.


Meer informatie kunt u hier vinden.

Uitgebalanceerd dieet:

Op honger vliegen? NEE!

Onze dieren worden ook niet hongerig gevlogen. Als de dieren honger hebben kunnen ze doordat ze te weinig energie hebben niet vliegen.

Als de dieren te vol zitten dan hebben ze geen zin om te vliegen want het is niet nodig. Net zoals in de natuur.


Een roofvogel zal pas vliegen wanneer hij opzoek gaat naar eten, want vliegen voor plezier kost teveel energie. Dit proberen wij na te bootsen door de dieren te laten werken voor hun eten maar zijn ze niet hongerig.


Voeding:

Onze vogels krijgen een uitgebalanceerd dieet.


Bij onze dieren staat er het volgende op het menu:

Eendagskuikens | Muizen | Ratten | Hamsters | Konijn | Haas |

Insecten | Wormen | Sprot (vis) | Duif | Kwartel.

Vliegen met zenders:

Wij vinden het belangrijk dat de vogels vrij worden gevlogen. Tijdens activiteiten vliegen wij onze vogels dan ook los met een zender. Hieraan kun je ook zien dat een bedrijf heeft geïnvesteerd in zendermateriaal.


Waarom vliegen met zenders?

Het vliegen met zenders is een soort van verplichting. Hierdoor ga je faunavervalsing tegen en kun je jou vogel terug vinden met de telemetrie.


Onze dieren worden zo veel mogelijk los gevlogen. Hierdoor heeft het publiek geen last van vlieglijntjes, wel zo veilig!


Soms worden er vogels na de demonstratie nog getraind aan een lijn ( deze doen dan niet actief mee met de demonstratie ). De dieren wennen zo op deze manier wel aan een omgeving met publiek. We zorgen er wel voor dat het trainingslijntje niet in contact kan komen met het publiek.

Heeft de vogel geen zin? Dan mag deze het thuis nog eens proberen!

Ook stagiaires leren wij omgaan met het zender systeem!

Materialen en vogel check:

Gezonde vogels:

Onze vogels worden jaarlijks gecontroleerd door een erkende dierenarts!

Ook zodra wij een ziekte of verwonding vermoeden bieden wij het dier medische zorg.


Onze vogels hoeven dan ook niet mee te doen met de activiteiten en krijgen de zorg die ze nodig hebben.


Geen jacht vogels:

Wij maken geen gebruik van jachtvogels. Wij zijn ook geen valkerij en hebben geen behoefte om te jagen. Jachtvogels zijn vaak wat feller en meer pit en dat is voor onze vogels niet nodig.


Materialen check:

Om de zoveel tijd hebben wij een materialen check. Al onze materialen waar we mee werken worden gecontroleerd en onderhouden. Hierdoor gaan wij op een veilige en verantoorde manier te werk.