Vragen

~ Informatiepunt ~

Vraag en antwoord

Omdat wij veel vragen krijgen over verschillende onderwerpen zullen wij deze hier beantwoorden.

Heeft u een vraag die hier nog niet bijstaat? Dan kunt u contact met ons opnemen!


Vragen:

 • Zijn uilen en roofvogels huisdieren?
 • Gevonden dode / verwonde wilde vogels:
 • Mag je zomaar uilen en roofvogels houden?
 • Wat heeft een uil of roofvogel nodig in gevangenschap?

Zijn uilen en roofvogels huisdieren?

Nee, Daar hebben we een goed antwoord op.

Roofvogels en uilen zijn niet zomaar makkelijke dieren om te houden. Ze wonen ook niet bij ons in huis maar een speciaal verblijf buiten in de open lucht.


Ze vallen niet onder de catagorie huisdier omdat ze een speciale verzorging nodig hebben.

Roofvogels en uilen hebben GEEN makkelijk dieet, zijn niet makkelijk te trainen en je kan ze ook niet zomaar aanhalen als een hond of kat.


Wil je echt ontzettend graag weten hoe je wel uilen en roofvogels kan houden dan raden wij (bijna eisen) je een goede leermeester (mentor) aan. Deze kan je alles leren en helpen.

Maar let wel op dat je iemand zoekt met verstand van deze dieren!

Gevonden dode / verwonde wilde vogels:

Dode wilde vogels:

Dode vogels moet je niet zomaar oppakken. Wie weet is deze overleden aan erge ziektes die ook overdraagbaar zijn aan mensen. Pas daarom altijd goede hygiënische maatregels toe, bijvoorbeeld handschoenen en daarna handen en armen ontsmetten. Een dode vogel kan je melden voor onderzoek bij het SOVON. Dat kan hier - Sovon dode vogel melden.


Je mag niet zomaar een dode vogel meenemen en laten opzetten. Vaak zijn het beschermde dieren die een CITES document nodig hebben. Dat bewijst dat je hem mag houden. Deze kun je opvragen bij de RVO of een vervoersdocument bij de politie.


Gewonde wilde vogels:

Heb je een gewonde vogel gevonden? Is er een vogel tegen je raam aangevlogen en bewusteloos of niet meer fit? Dit is wat je MOET doen!

 1. Denk om eigen veiligheid / Hygiëne: draag stevige handschoenen en omklem de poten van een roofvogel gelijk om jouzelf en de vogel te beschermen.
 2. Als je het niet kan of durft: DOE HET DAN NIET ZELF! Bel deskundige hulp!


Wat moet je doen met het dier:

 1. Rustig vasthouden en niet te snel bewegen.
 2. Zet het dier in een donkere ruimte in een kartonnen doos met kranten.

a. Is de vogel tegen het raam aangevlogen kun je de vogel na een uurtje rust weer laten vliegen als het verder normaal functioneert.

b. Bel deskundige hulp - vogelopvang / dierenambulance uit de regio (zoek via internet)


GA NIET ZELF KNOEIEN MET HET LEVEN VAN EEN DIER!

Mag je zomaar uilen en roofvogels houden?

Helaas mag je zomaar uilen en roofvogels houden in gevangenschap. Wij raden echter af!

Wat vinden wij belangrijk en is verplicht:


Juiste papieren:

Uil Topia is wel in bezit in correcte geringe vogels met alle papieren om deze te mogenhouden in gevangenschap: CITES documenten, overdrachtsverklaringen en de algemene lijst.

Dit toont aan dat je de dieren legaal in je bezit houd en ze niet zomaar uit het wild komen want dit is strafbaar bij de wet.


Studie:

Wij vinden niet alleen papieren belangrijk maar ookeen goede scholing om deze dieren te mogen houden. Cassandra heeft haar diploma ondernemend dierverzorger en heeft diverse ervaringen opgedaan bij stagebedrijven en werk. Wij zorgen ervoor dat wij ook up-to-date blijven met cursussen.

Wat heeft een uil of roofvogel nodig in gevangenschap?

Er zijn bijna geen regels voor het houden van roofvogels en uilen in gevangenschap en dat vinden wij jammer. Er zijn onder goede roofvogelhouders / valkeniers wel ongeschreven regels maar is niet verplicht, dit vinden wij erg jammer. Wij pleiten voor een wet om roofvogels en uilen te mogen houden! Maar er zijn wel 5 vrijheden voor het houden van dieren!


De Britse Farm Animal Welfare Council heeft de voorwaarden in 1993 uitgewerkt.


De 5 vrijheden van Brambell:

 1. Dieren zijn vrij van honger en dorst. Ze hebben gemakkelijk toegang tot vers water en een passend dieet.

- Onze dieren hebben toegang tot vers water en krijgen gevarieerde voeding.

 1. Dieren zijn vrij van ongemak. Ze hebben een geschikte leefomgeving inclusief onderdak en een comfortabele rustplaats.

- Onze dieren hebben een voliere met verschillende ondergronden en zitplaatsen. Ze kunnen zich terugtrekken en schuilen maar ook in de openlucht zitten. Dagelijks krijgen zij hun vrije lichaamsbeweging door vrij te mogen vliegen.

 1. Dieren zijn vrij van pijn, verwonding en ziekte. Er is sprake van preventie en een snelle diagnose en behandeling.

- Wij gaan zodra we iets merken direct naar de dierenarts. Ook worden onze dieren regelmatig gecontroleerd en ontwormd. Er is een quarentaine ruimte aanwezig voor zieke dieren.

 1. Dieren zijn vrij van angst en stress. Er is zorg voor voorwaarden en behandelingen die geestelijk lijden voorkomen.

- Onze dieren ondergaan positieve trainingsmethode's voor diverse doeleinden zodat het stressgehalte zo danig laag is dat hier geen last van wordt ondervonden.

 1. Dieren zijn vrij om normaal gedrag te vertonen. Ze hebben voldoende ruimte, goede voorzieningen en gezelschap van soortgenoten.

- Onze dieren krijgen voldoende ruimte tijdens de trainingen en worden nagebootst van het leven in het wild, ze hoeven geen rare acts te vertonen die ze in de natuur ook niet zouden doen. Wel worden de dieren getraind door om te gaan met mensen. Ransuilen leven ook tussen de mensen in de woonwijken.

Zodra de dieren op leeftijd komen krijgen ze ook de kans om voort te planten.


Met deze antwoorden kunt u natuurlijk zelf nog geen roofvogel of uil houden. Neem hiervoor contact met een goede houder op.